Vergadercentrum

Algemeen vergadercentrum

Op de vierde en vijfde verdieping bevindt zich het algemeen vergadercentrum. Er zijn vier clusters die de verschillende vergaderzalen indelen:

  • het Grote vergaderzalencluster X,
  • het Formeel vergadercluster W,
  • het Creatieve vergadercluster Y en
  • het Informeel vergadercluster Z.

De vorm van de clusters maakt het voor gebruikers eenvoudig om de verschillende zalen te onderscheiden. De vergaderzalen hebben in de meeste gevallen volledig glazen binnenwanden met uitzondering van de grote zalen, die een metalen wandafwerking hebben. De ruimte tussen de zalen is ruim en geeft op verschillende plekken een andere invulling aan de functionaliteit van de lobby.

Bij de roltrappen naar de vierde verdieping is een servicebalie en ruime gelegenheid om te zitten. Ook is hier een koffiecorner te vinden. Balie en koffiecorner zijn geel om het ondersteunende karakter te benadrukken.

Internationaal vergadercentrum

De bovenkant van de grote zaal van het internationaal vergadercentrum op de tweede verdieping heeft de vorm van een halve wereldbol. Die veroorzaakt een bolling in het terras van de vierde verdieping. De andere, onderste helft van de wereldbol zit in de vloer van de grote zaal. Plafond en vloer zijn hier transparant waardoor de draagconstructie in de vorm van meridianen zichtbaar is. De grote zaal dient voor belangrijke (buitenlandse) conferenties en vergaderingen. Samen met de bestuurspleinen is het internationaal vergadercentrum het meest representatief in het gebouw. De zeegroene kleur in het interieur ondersteunt deze representativiteit. De wanden met metalen panelen tonen met een afbeelding van het panorama van Mesdag een gedeelte van de maritieme geschiedenis van Nederland.

Constructie wereldbol

De in beton gegoten halve wereldbollen in de vloer en het dak van de grote vergaderzaal zijn een ware blikvanger. Het is moeilijk om zo’n constructie te maken. In het filmpje ziet u via foto’s van trotse collega’s van BAM, de bouwer van Rijnstraat 8, hoe ze de halve wereldbollen vervaardigen.